Brown sugar girl

4.1.25

Sinds een aantal jaar ben ik aan het bakken geslagen. Het heeft niets met leeftijd te maken – lol, echt niet! –, maar alles met de boredom that was life during covid. De een leerde een andere taal, de ander ging kombucha brouwen, ik jaste er tientallen kilo’s aan suiker per week door. Wat begon met de kant-en-klaar pakjes ‘luchtige cake’ uit de supermarkt, waar je slechts water en boter aan toe hoeft te voegen, werd al snel ingewikkelder. Van cakes en taarten tot aan macarons, baba sans rums, cannelés, crème brûlées en petit gateaux met allerlei verschillende vullingen (favoriet: lemon meringue), ik wilde álles leren. Soms ging het goed, nog vaker ging het fout, tot het dan uiteindelijk extraordinaire ging.

Vandaag hadden we het neefje en nichtje van Ines te logeren en besloten we, zoals je dat met tieners doet, een ‘challenge’ aan te gaan. De jongens bakten kant-en-klare brownies, de meiden maakten ze from scratch. Na afloop werd er blind geproefd om te beoordelen of het de moeite van boter smelten met licht bruine basterd suiker waard is. Spoiler alert: it is. Je bent er vijf minuten langer mee bezig dan met de brownies van Dr. Oetker, maar de smaak… Oh de smaak!

Ingrediënten

  • 2 grote eieren (kamertemperatuur)

  • 120 gram

  • 1 tl vanille-extract

  • 250 gr. lichtbruine basterdsuiker

  • 120 gr. ongezouten boter

  • 1/2 cup cacaopoeder

  • 60 gram (kristal)bloem

  • 0,5 tl zout

  • Optioneel: 80 gram chocolate chips (ga hier voor het type chocola dat jij het lekkerst vindt)

  • Optioneel: als je van noten in je brownies houdt, halveer de hoeveelheid chocolate chips en voeg een handje gecrushte noten naar keuze toe

Doe de suiker en boter in een pan en laat het geheel al roerend smelten. Haal als de boter volledig gesmolten is, de pan van de warmtebron en blijf roeren. Het is niet erg als de suiker niet volledig gesmolten is. Laat het mengsel iets afkoelen, voeg daarna al klutsend één voor één de eieren aan het mengsel toe. Blijf goed klutsen om te voorkomen dat de eieren stollen. Zodra de eieren zijn opgenomen, voeg je 1 tl vanille-extract en een halve theelepel zout aan het mengsel toe. Tot slot voeg je achtereenvolgens de cacaopoeder toe en zodra dit is opgenomen, de bloem. Meng het mengsel met een spatel tot alles homogeen is en voeg dan de chocolate chips toe. Stort het geheel in een met bakpapier bedekte bakvorm (van 22 bij 22 centimeter, de zijkanten ingevet met boter) en bak 35 minuten op 170 graden Celsius (in een voorverwarmde oven).

Enjoy!

Vorige
Vorige

De lange tenen van de macht

Volgende
Volgende

Murw