Hardlopen in het wild

In april leverde ik – al zeg ik het zelf – een prestatie van jewelste: ik liep mijn eerste hele marathon en wel in minder dan vijf uur! Met duizenden anderen doorkruiste ik mijn thuisstad, Rotterdam. Vanaf de Coolsingel, over de Erasmusbrug, zo Rotterdam Zuid in, door IJsselmonde en weer terug. Een prachtloop die je door alle authentieke Rotterdamse wijken voert en je de diversiteit van de stad toont. Van tokkie tot kakker, van exclusief witte wijken tot gehoofddoekte vrouwen: overal word je met een aan manisch grenzende enthousiasme aangemoedigd. Opgeven was geen optie.

‘Voor het eerste deel van de marathon kun je trainen, uitlopen doe je op karakter.’ Wie traint voor een marathon wordt met die uitspraak om de oren geslagen. Wat niemand erbij zegt is dat het niet om het eigen karakter gaat, maar om dat van het publiek. Wat zat daar een energie in! Het klinkt misschien wat melodramatisch, maar zonder hen had ik het écht niet gekund. De aanmoedigingen, de bananen, de dextran-snoepjes en sinaasappels, de schouderklopje en high fives. Mijn voeten hielden hun ritme vast, niet alleen omdat ik dat zo graag wilde en ervoor had getraind, maar vooral ook omdat ik wilde dat mijn stad trots op me kon zijn. Hoe anders is het tijdens mijn training. Vooral gedurende de intensieve intervaltraining, waarbij ik nogal hijgend, met rood aangelopen kop, de longen uit mijn lijf ren, kan ik geen pottenkijkers gebruiken.

Eén van de meest fijne plekken om die intervaltraining te doen is de Broekpolder. Je hebt er een aantal routes om uit te kiezen en een verscheidenheid aan ondergronden om op te lopen – van harde wegen en fietspaden tot heuvelachtige zandweggetjes en grasvelden. De versnellingen doe ik het liefst op de verharde autoweg, om daarna mijn longen weer wat rust te gunnen terwijl ik door de natuur hobbel. De Broekpolder bevindt zich in Vlaardingen en is bij uitstek een recreatiegebied. Je hebt er onder meer het Klauterwoud waar kinderen, zoals de naam het al zegt, lekker in het wild kunnen spelen. Ook is er een mountainbikeroute – blijf daar als hardloper vooral zoveel mogelijk vandaan om ongelukken te voorkomen! – maar bovenal staat het gebied bekend omdat de Schotse Hooglanders die er het hele jaar in kuddes verblijven.

Mijn favoriete ronde start op de Watersportweg, ter hoogte van de ingang van het Klauterwoud. Daar parkeer ik mijn auto, om zo in noordelijke richting eerst mijn warming up te doen. Ter hoogte van het Klokbekerpad sla je af naar links, om zo het natuurgebied ‘De Ruigte’ in te trekken. Vergeleken met de netjes aangelegde parkjes in Rotterdam is dit natuurgebied inderdaad ruig te noemen, maar met echt wilde natuur heeft het weinig te doen. En gelukkig maar, want niemand wil tijdens een hardloopronde verdwalen en per ongeluk meer kilometers moeten lopen dan gepland. Bij het Vlaardingen-Cultuurpark sla je vervolgens rechtsaf tot aan de Watersportweg, om zo in zuidelijke richting nog een mooie laatste sprint te trekken.

Dit artikel verscheen eerder op Hof van Delfland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *