Kat-en-muisspel

kat-en-muisspelIk kende ze eigenlijk alleen van de tv: de enge mannetjes met zwarte vlaggen met de islamitische geloofsbelijdenis erop. Al rovend en moordend trekken ze door Syrië en Irak, terwijl ze alles op hun weg vernietigen. Hun doel: het stichten van een grote islamistische staat. We weten dat die gedachtegoed inmiddels zijn weg naar Nederland heeft gevonden: al zeker 100 jihadisten zouden naar Syrië zijn getrokken om daar mee te vechten in de bloedige strijd tegen Assad. Maar ook dichter bij huis, bij de pro-Palestina demonstratie in Den Haag, lieten ISIS-aanhangers van zich horen. Toch was ik er nog nooit eentje in het wild tegengekomen.

Uit solidariteit met alle slachtoffers, maar ook uit nieuwsgierigheid naar wat ik aan ISIS-aanhangers zou aantreffen, toog ik zondag naar de demonstratie in Rotterdam. De organisatie van het protest had de islamisten nog zo opgeroepen weg te blijven, maar extremisten staan er helaas niet bepaald bekend om te luisteren naar wat anderen te zeggen hebben. Ze horen alleen het eigen gelijk. En dus stonden ook zij op het Schouwburgplein.

Het was een vervreemdende tegenstelling: de regenboogvlag met het woord ‘peace’ torende boven de menigte uit, maar ook de Surinaamse. Talloze Nederlandse, Turkse, Palestijnse en Marokkaanse vlaggen wapperden vrolijk in de wind. En dan die zo gevreesde zwarte. Drie stuks telde ik, terwijl ik dichterbij de dragers ervan probeerde te komen om een glimp op te vangen van hoe die figuren er nu eigenlijk uitzien.

De fanatiekste van het stel was klein van stuk en zag eruit als de Arabische equivalent van een skinhead. Met een vastberaden blik, strijddoek om het hoofd gebonden en vlag hoog wapperend, baande hij zich een weg door de menigte.  Even weigerde de vlag dienst en rolde het stukje stof zich op om de stok. Gefrustreerd probeerde de extremist de vlag weer los te krijgen door agressief met de stok heen en weer te schudden. Het lukte net op tijd, want vlak achter hem spoedde zich een fotograaf.

Een foto van zo’n ISIS-vlag met op de achtergrond al die Palestina-sympathisanten is natuurlijk prachtig. Dat scoort. Dat weten de fotograaf en dat weet de ISIS-aanhanger. Daarom waren ze er allebei. Met echte interesse in de aanleiding voor het protest – meer dan duizend doden in de Gazastrook en het aanhoudende geweld in Israël/Palestina – had hun aanwezigheid niets te maken. De islamisten zijn erbij gebaat het anti-moslimsentiment in Nederland te versterken en het wij-zij-gevoel te vergroten. Het maakt het winnen van zieltjes voor de eigen zaak makkelijker als je ‘de Nederlander’ als boosdoener kunt aanwijzen en je je daartegen kunt afzetten. Media spelen op hun beurt gretig in op het kat en muisspel, omdat het zulke fijne koppen oplevert. Dat het nog geen handje vol idioten op een demonstratie met 10.000 mensen betreft, wordt voor het gemak maar even vergeten. Het is win-win.

En de verliezers? Die zitten nog steeds gevangen in de oorlog tussen Hamas en Israël.

Foto: Zahra Reijs

Foto voorpagina: Abdelkarim El Fassi

Dit artikel verscheen op 29 juli 2014 in dagblad Trouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *