Nog even en ik trek een burkini aan

Schermafbeelding 2014-05-22 om 15.40.25Vorig jaar was ik te laat met het ‘zomer klaar’ maken van mijn lijf. Pas in het vliegtuig naar mijn vakantiebestemming daalde het idee in: mijn wintervet zat nog lekker om mijn buik en billen heen gerold. Oeps! De tijdschriften schreeuwden me duizend-en-één manieren toe hoe ik nog even snel die laatste kilo’s kwijt kon raken, maar helaas. You snooze you lose.

Vanwege de drukte op mijn werk had ik geen tijd gehad om uitgebreid te winkelen voor de vakantie: de bikini’s die in de uitverkoop waren slingerde ik zo in een mandje, samen met een aantal relaxte jersey jurkjes met verschillende prints. Heel oninspirerend, ik weet het, maar wel zo makkelijk als je toch niets anders wil dan bijkomen van wat voelde als een jaar non stop doordenderen als een intercitytrein zonder remmen.

Maar God Zij Dank. Met behulp van al die vrouwenbladen ben ik er dit jaar wat eerder bij. Met slechts nog een paar maanden te gaan tot ik weer uit de kleren mag ga ik me komende week oriënteren op de duizend uien-/ sap-/ groen-/ citroen-/ ziekenhuis-/ Sonja Bakker-/ Brood-/ Dr. Frank-/ Proteïne- en/of fruitdiëten die er zijn. En om te voorkomen dat ik weer de verkeerde bikini in mijn mandje slinger, gebruik ik deze fan-tas-tische bikini-gids van The Huffington Post. Zo weet ik ten minste zeker dat mijn curvy body het best uit de verf komt.

Of niet.

Een aantal jaar geleden zat ik niet lekker in mijn vel. Letterlijk en figuurlijk. Ik had een kleine overgewicht en langzaam maar zeker kwam ik steeds meer aan. Totdat ik voor eens en voor altijd besloot dat het wel genoeg was geweest. De mierzoete “fruitsappen” gingen de deur uit, ik zwoor patat af, de zakken chips en autodrop gingen de prullenbak in. Door gezonder te gaan eten en meer te gaan bewegen ben ik uiteindelijk zo’n 15 kilo afgevallen. Niet in één week of één maand zoals sommige diëten je soms voor mogelijk voorhouden,  maar in twee jaar tijd. Zonder een bizar dieet, maar gewoon door matiging: minder snoep, minder koolhydraten, minder volgepropte borden, minder 2 x avondeten per dag.

Een echte slanke den ben ik niet geworden, maar wel iemand met een gezond lichaam. Het was lang niet altijd even makkelijk, want in mijn – gezonde – strijd tegen de kilo’s liep ik continu tegen domme adviezen en nog dommere diëten aan die beloven je ‘snel en effectief’ af te laten vallen. Twee woorden die absoluut niet hand in hand gaan.

Ik stoor me er dan ook mateloos aan wanneer een platform als The Huffington Post een badkleding overzicht maakt ‘voor alle type lichamen’, om vervolgens duizend-en-één vrouwelijke ‘gebreken’ op te sommen. Van te kleine tieten, tot te kleine – of te grote – kont. Van te brede schouders, te compact lichaam, te kort torso, love handles – kennelijk houden we ervan ze te haten – tot rugvet. Er lijkt daadwerkelijk níets goed te zijn aan het vrouwenlichaam, alles is ‘te’.

Wie het overzicht leest, valt op dat veel zaken ‘verborgen’ moeten worden. Letterlijk en figuurlijk. Een buikje? Daar hang je een handig flapje overheen. Love handles? Hoppa, je trekt een bikinibroekje met een hoge taille aan en alles hangt weer binnen boord. Rug vet? Doe dan een badpak met een dichte rug aan. Cellulitis? Wat dacht je van een ‘jurkje’ om in te zonnen?

Moedeloos word ik ervan. In plaats van vrouwen te leren van zichzelf te houden en trots te zijn op elke bobbel die ze hebben – van borst, bil tot cellulitis – wordt hen bijkans nog een burkini aangepraat. Met al dat ‘verstoppen’ van je lichaamsdelen klinkt een dagje relaxen aan het strand plots toch niet zo relaxed meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *