Harira, super yummie verwarmende ramadansoep

Harira is een gebonden tomatensoep die men doorgaans in de ramadan eet. Elke avond weer staat de soep op tafel, temidden van al dat andere lekkers. Het lijkt misschien een beetje vreemd, dat men iedere avond het vasten met hetzelfde verbreekt. Je zou denken dat je na een dag van uithongeren je ‘s avonds snakt naar variatie, maar niets is minder waar. Harira is zo verrukkelijk en verwarmend dat kennenlijk niemand het vervelend vindt de soep de hele maand te eten! Bovendien is harira rijkelijk gevuld, maar valt het niet zwaar op de maag. En dat is toch wel een voordeel in de vastenmaand.

Na de ramadan wordt de soep nog maar weinig gemaakt, omdat het wat bereidingstijd vergt. Qua handelingen valt het reuze mee, dus mocht je een middag thuis zijn, dan kun je de soep opzetten, zachtjes laten pruttelen om zo nu en dan even te roeren. Zoals veel Marokkaans eten, moet het alleen even opstaan…

4702337849_16896cd944Benodigdheden (voor 4 personen)
150 gr. vlees. Ik gebruik lamsvlees, rund of kip kan ook. Voor de vegetarische optie laat je het vlees weg.
1 Grote ui
½  tl Kaneel
1 ½ tl gemberpoeder
Mespuntje saffraan
½ tl paprikapoeder
½ pakje koriander
4 stengels selderie
1 pakje platte peterselie
½ tl komijn
½ tl chiliflakes
½ tl peper
1 tl zout
2 grote rijpe tomaten
1 blikje gepelde tomaten
2 tl tomaten puree
1 potje kikkererwten. Idealiter ontdoe je alle erwten van hun velletjes. Mijn moeder gebruikt erwten die ze zelf weekt, maar gemak dient de mens, dus een potje is ook prima.
½  potje linzen
Water
Geklutst eitje
Handje vermicelli
Water
4 el meel

 

Je snijdt de ui, peterselie, koriander en selderie fijn. Ik gebruik daarna altijd even de blender om het geheel nog fijner te krijgen, maar let op dat het niet een soort pesto-paste wordt.

Verwarm een beetje olijfolie in een grote pan. Snij het vlees in blokjes van circa 2 bij 2 cm. Bak het vlees in de soeppan samen met de kruiden en de ui op. Zodra het vlees aan alle kanten een beetje verschroeid is (hoeft niet helemaal doorgebakken te zijn), doe je de tomaten erbij. Die heb je ontdaan van de velletjes en in kleine stukjes gesneden. Ook het potje met tomaten giet je er zo bij. Vul het blikje van de tomaten weer met water en giet dat ook in de pan. Flink roeren.

Zodra het geheel pruttelt zet je het vuur bijna op de zachtste stand. Laat het zo’n 15 minuten pruttelen voordat je de linzen en de kikkererwten erbij doet. Laat de soep daarna  zo’n 30 minuten pruttelen. Controleer iedere 10 a 15 minuten even of het vuur niet te hard staat en roer even door.  Proef tussendoor ook even of de soep niet te zuur is (door de tomaten). Mocht dat het geval zijn dan wil een theelepel kaneel of honing wel helpen. Na 30 minuten voeg je een klein kommetje met meel en water toe. Los eerst 4 el meel in het kommetje op, om klontvorming te voorkomen. Roer de soep weer goed door en laat nogmaals 30 minuten pruttelen, terwijl je om de 10 a 15 minuten de soep even controleert.

Voeg uiteindelijk een geklutst ei toe aan de soep en een handje vermicelli, roer goed door,  laat nogmaals 10 minuten staan en dan… Smullen maar! Bsahha!

Doorgaans wordt de soep in een snelkookpan gemaakt, maar bij gebrek daaraan doe ik het in een gietijzeren pan van de Ikea.

Ik zou mijn koriander en peterselie eigenlijk bij de slager of op de markt moeten halen, maar gemak dient de mens. Wanneer ik éen half pakje’ schrijf, bedoel ik de Albert Heijn pakjes.

cc-foto: Beck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *