Vrouwen schreeuwen niet, vrouwen fluisteren

20131220-090530.jpg
De afgelopen maanden heb ik achter de schermen samen met Jasmijn van Weenen hard gewerkt aan het opzetten van een nieuw journalistiek platform; Jeanne.nu. Er wordt nog flink gesleuteld aan de website, maar Op 10 januari zullen we eindelijk van start gaan.

Het is alweer bijna een jaar geleden dat ik het boek Lean In van Facebook SEO Sheryl Sandberg las. In dat boek vertelt Sandberg over haar carrière en de wijze waarop haar vrouwzijn haar loopbaan heeft beïnvloed. Van zwangerschapsverlof, tot haar relatie met haar echtgenoot, tot aan vergaderingen waarbij vrouwen doorgaans lekker achterover in hun stoel hangen, terwijl mannen naar voren hangen (they lean in).

Sandberg gaat in op het verschil tussen mannen en vrouwen op de werkvloer en probeert te analyseren waar het fout gaat; waar het verschil tussen man en vrouw groter wordt doordat voornamelijk vrouwen de boot missen. Hoewel het boek heel Amerikaans is, is het zeker ook van toepassing op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Eén van de dingen die me is bijgebleven is dat Sandberg met een aantal van haar vrouwelijke collega’s op regelmatige basis bijeenkomt. Ze vertellen elkaar waar ze mee bezig zijn en houden de vriendschap warm. Tegen anderen scheppen ze over elkaar op. Zo vermijden ze dat ze zelf over hun eigen werk moeten opscheppen, want dat kan al gauw als arrogant worden ervaren. Vrouwen in hoge posities worden bovendien toch al snel weggezet als mannelijk, arrogant of bitchyNo need to feed the trolls, is het credo van Sandberg en haar collega-vriendinnen.

Terwijl ik het boek las vroeg ik me af over wie ik zou willen opscheppen. Wier verhaal vind ik de moeite waard? Malala Yousafzai, het Afghaanse meisje dat door de Taliban werd neergeschoten omdat ze streed voor onderwijs voor meisjes, is een makkelijke keuze. Madonna, vanwege haar bijdrage aan de vrije seksuele revolutie eveneens. Maar van wie in mijn directe omgeving zou ik graag willen dat anderen haar verhaal te horen krijgen? Ik kon er zo snel niet op komen.

Nadat ik het boek uit had realiseerde ik me waarom ik maar niemand kon noemen. Er is geen gebrek aan ambitieuze vrouwen, kijk maar eens goed om je heen. Ze zijn overal. Het verschil is dat vrouwen niet schreeuwen, maar fluisteren. Wie een carrière opbouwt doet dat vanuit haar kennis en kunde en meent dat alle behaalde stappen daardoor verdiend worden, niet gewonnen. Wie een gezin sticht en de tijd en moeite neemt om al haar energie te steken in het opvoeden van de kinderen, eist geen jaarlijkse salarisverhoging, al is het werk nog zo zwaar, omdat zorgen voor anderen vanzelfsprekend is. Het hoort bij het leven.

Met Jeanne willen we al die vrouwen die dagelijks een bijzondere rol vervullen een podium bieden om hun verhaal te vertellen. Vrouwen wier verhaal nauwelijks gehoord wordt, maar ook bekende gezichten. In de hoop te inspireren, raken en bewegen.

De eerste interviews worden du moment uitgewerkt. Vanaf 10 januari kun je hier terecht voor prachtige verhalen over sterke vrouwen. We beloven ons in te zetten om een zo divers mogelijk geluid te brengen. Want hoewel we allemaal vrouwen zijn, is geen vrouw dezelfde.

Ook wij kunnen niet wachten tot de lancering, maar nog heel even geduld dus.

Hasna El Maroudi

Hoofdredacteur Jeanne.nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *