De twerkende billen van Miley Cyrus // Miley Cyrus’ twerking ass

mileyZangeres Miley Cyrus is al geruime tijd bezig om duidelijk te maken dat ze niet langer dat lieve naïeve meisje is, maar een jonge vrouw.  Tijdens de VMA’s besloot ze echt uit te pakken door uit de kleren te gaan en flink te twerken.

Monden vielen open van stomme verbazing bij het optreden. Wat begint als een dansje van een schattig meisje dat iets te enthousiast staat te springen en te huppelen tussen levensgrote teddybears, eindigt in een aantal mega ‘what the F… Oh no, she didn’t’-momenten. De zangeres vecht zich een weg door het alom bekritiseerde ‘blurred lines’ van Robin Thicke. Ze doet haar best plagerig te kijken, steekt als een krolse poes haar kont omhoog zodat Thicke er even tegenaan kan rijden om daarna vrolijk verder te huppelen. Hier en daar steekt ze haar tong op agressieve wijze uit haar mond – ik vermoed dat ook dat sexy moet zijn, maar nope, dat is het niet. Het is ranzig en als ik heel eerlijk ben komt het wat psychotisch over. Maar dat kan ook aan deze gifjes liggen.

Ik sloeg mijn hand voor mijn mond en mompelde bezorgd een dramatische ‘kind, wat doe je jezelf áán! Wees toch eens lief voor jezelf’, met in mijn achterhoofd het beeld van de lieve Cyrus die de frisse tiener Miley Stewart speelt in de Disneyserie Hannah Montana. Maar kleine meisjes worden nu eenmaal groot.

Hannah Montana keek ik altijd met mijn nichtje, dat volgende week naar de middelbare school gaat. Gestoken in een nieuwe outfit en met een nieuw kapsel; je wil als brugpieper immers goed meekomen. Een post-basisschool make-over als een rite de passage is algemeen geaccepteerd. Het is één van de kernmerken die een overgang naar een nieuwe fase markeert. Althans, voor het gewone volk.

Want wat markeert voor iemand als Cyrus haar overgang van tienerster naar jonge vrouw en uiteindelijk naar volwassene? Hoe zorg je ervoor dat de wereld je na een rol als Hannah Montana ooit nog als volwassene gaat zien? Als achttienjarige heb ik meermaals tegen mijn ouders gegild ‘ik ben verdomme volwassen, behandel me zo’, Cyrus heeft niet alleen haar ouders te overtuigen, maar de gehele entertainment industrie. En tsja, dan is je seksualiteit in de strijd gooien eigenlijk niet zo’n heel vreemd idee. Het is immers het meest duidelijke dat ons volwassene onderscheid van kinderen.

Tout internet explodeerde na het optreden van Cyrus. De kritieken lopen uiteen van ‘sletterig’ tot ‘hoe het optreden van Cyrus vol zit met racistische elementen’. Als blank meisje mag je namelijk niet twerken, zoiets. De verontwaardiging – ook die van mij – is misschien nog wel misplaatster dan het optreden van de bijna 21-jarige zelf. Dit is hoe de entertainmentindustrie werkt, omdat dit is wat de kijker wil. En als je me niet gelooft, kun je het altijd nog aan Britney Spears vragen.

// Miley Cyrus’ twerking ass

Singer Miley Cyrus has been trying to show the world she’s no longer a young, sweet and naive girl, but has become a young woman. During the VMA’s she decided to really show it off. By taking off her clothes and by twerking.

Jaws dropped, stupefied by her performance. What started of as a young cute girl, trying to act tough, dancing and hopping between lifesized teddybears, ended in several wtf, oh no she didn’t-moments. The singer was struggling through Robin Thicke’s widely criticized ‘blurred lines’, trying desperately to look teasing. Like a cat in heat she sticks up her ass for Thicke ride here, and then continues to happily hop around. Now and then sticking out her tongue aggressively. I assume it’s meant to be sexy, but it’s not. It’s awkward and in my humble opinion also a bit psychotic. Or maybe it’s just these .GIF’s.

I put my hand over my mout hand mumbled a slightly dramatic ‘child, what in the world are you doing? Please, be nice to yourself!’ all the while thinking of that sweet Cyrus who played Miley Stewart in the Disneyserie Hannah Montana. But young girls turn into young women.

I used to watch Hannah Montana with my niece, who next week will start high school. In a new outfit, with new hairdo; after all, you do want to get along as a freshman. A post-elementary school makeover as a rite de passage is commonly accepted. It’s one of the marks, which highlights the transition into a new phase. Well, at least for regular folks.

What would mark the transition from a teen to a young woman and eventually an adult for someone like Cyrus? How do you make the world see you as anything else besides Hannah Montana? When I was eighteen I used to tell my parents to back off and treat me as the adult I was. Cyrus hasn’t only her parents to convince, but the entire entertainment industry. Considering that, throwing your sexuality into the battle isn’t such a strange decision. After all, it’s the clearest distinction between us adults and them children or teens.

Tout internet exploded after Cyrus’ performance. Critiques varied from her being ‘slutty’ to ‘how Cyrus’ performance was filled with racist elements’. As a white girl she’s not allowed to twerk, or something like that. The outrage, including mine, perhaps is even more misplaced than the performance made by the almost 21-years old girl her self. This is how the entertainment industry works, because this is what we, as viewers, want to see. And if you don’t believe me, you can always go ask Britney Spears.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *